Op 6 oktober vertellen we over de voortgang, resultaten en vervolg van het innovatieproject Twentse Klimaatpleinen. Maar ook vertellen we wat er nog meer gebeurt bij Pioneering op het gebied van wateroverlast, droogte en hittestress. En hoe je daar aan mee kunt doen. Graag nodigen wij je uit voor Wie wat waar Twentse Klimaatpleinen. Meld je hier aan of via onderstaande button.
Praktische informatie
- Datum: 6 oktober 2022
- Tijd: 15.00 uur tot 17.00 uur
- Locatie: Hogeschool Saxion, Enschede
Het globale programma van 6 oktober zal gaan over:
- Klimaatpleinen
In Twente zijn er meer dan 600 pleinen. Daarvan hebben er slechts 200 het woord ‘plein’ of ‘markt’ in hun naam, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Denk alleen al aan de vele schoolpleinen, parkeer- en bedrijventerreinen. Nog maar heel weinig van deze pleinen zijn klimaatbestendig ingericht. Samen met een groeiend aantal overheden, kennisinstellingen en bedrijven heeft Stichting Pioneering onderzocht hoe we klimaatpleinen in Twente kunnen stimuleren en faciliteren. Maar ook hebben we de Saxion Hogeschool geholpen met het verder ontwerpen van hun nieuwe klimaatplein. Dat hopelijk in 2023 ook zal worden aangelegd. Kristoff Derveaux, docent civiele techniek en initiatiefnemer van Twentse Klimaatpleinen, vertelt er meer over.
- GroenBlauwe Rekenhulp
Ondertussen heeft de gemeente Enschede gewerkt aan de GroenBlauwe Rekenhulp: een nieuwe tool voor bouwers en ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun nieuwbouwplannen voldoen aan de nieuwe regels en richtlijnen voor klimaatadaptatie. “Je ziet meteen hoeveel water je minimaal moet opvangen. Ook kun je bekijken wat gevolgen zijn van bepaalde aanpassingen in het ontwerp. In het algemeen geldt: hoe meer groen in het ontwerp, hoe minder éxtra ruimte er nodig is voor de opvang van water.” Rik Meijer van de gemeente Enschede vertelt er op 6 oktober meer over.
- Klimaatadaptatie
Ondertussen melden zich bij Pioneering steeds meer overheden en bedrijven die ook hun plein op de schop willen nemen. Met als doel het verminderen van wateroverlast, hittestress en droogte, maar soms ook in samenhang met het vergroten van de biodiversiteit in Twente. Klimaatadaptatie is hot. Steeds meer deelnemers willen en gaan ermee aan de slag. Eén van onze deelnemers neemt ons deze middag mee in de plannen die hij heeft met zijn eigen bedrijventerrein.
Een mooi voorbeeld daarvan is het gloednieuwe Twents Droogte Initiatief van Vitens, Vechtstromen, Grolsch, de UT, Saxion Hogeschool en ENVAQUA, de branchevereniging van watertechnologie bedrijven. De initiatiefnemers, Stefan Nijwening en Susan Ladrak, duurzaamheidsmanager bij Grolsch, vertellen wat hun drijft, wat ze voor ogen hebben, wat ze concreet gaan doen en hoe andere bedrijven, overheden en kennisinstellingen mee kunnen doen.
Een mooi programma, inspirerende sprekers, concrete initiatieven én aan het eind een borrel om na te praten. Met andere woorden: deze bijeenkomst mág je niet missen.
Wil je er ook bij zijn?
Meld je aan via deze link of via onderstaande button.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 organiseren we op 6 oktober een bijeenkomst op bestuurlijk niveau. We zetten bestuurders bij elkaar aan tafel om de uitkomst van de verkiezingen te bespreken. Wat betekent dit voor de regio? En welke mogelijkheden biedt dit voor onze opgaven op het gebied van water & klimaat?
We kijken hierbij ook naar meekoppelkansen met andere opgaven in onze regio. Water & klimaat staan immers niet alleen. Energie, biodiversiteit en circulariteit beïnvloeden bijvoorbeeld de keuzes die gemeenten maken: de focus in een gebied, de mogelijke oplossingen en de timing van een actie. In een volgende bijeenkomst gaan we hier concreet mee aan de slag door alle ins en outs van integrale aanbesteding te bespreken.
Tenslotte blijven we zoeken naar nieuwe klimaatpleinen. Van pleinen die al gerealiseerd zijn horen we graag wat de lessen zijn. Die delen we met jullie op onze website. En pleinen die nog grijs zijn willen we helpen transformeren naar een groen-blauw plein.
Kortom we gaan door met kennis delen en oplossingen zoeken voor droogte, wateroverlast en hitte. En vooral met ontmoetingen organiseren met en tussen onze deelnemers. Van gemeenten en andere lokale overheden tot kennisinstellingen, woningcorporaties, aannemers, bouwbedrijven, hoveniers en adviesbureaus. Want alleen door het delen van onze vragen, kennis en ervaring kunnen we onze veerkracht voor klimaatverandering vergroten.
Klik op onderstaande button om alvast aan te melden!